Blogglista

Blogglista.se

torsdag 22 mars 2012

Okay, nu gäller det att hitta formen.
Hur ser det ut i vårt samhälle idag och om vi ser bakåt hundra år eller hundrafemtio år. Kan vi lära något? Politikerna från alla läger kämpar idag med arbetslösheten men i det gamla bondesamhället var ingen arbetslös. Alla krafter behövdes för att få ihop till livets nödtorft och alla, ung som gammal, frisk som sjuk, klok som idiot, fick hjälpa till efter förmåga. Ändå var det fattigt, verkligen fattigt med dagens ögon sett. Framåt vårvintern kanske mjölet tog slut och kon sinade. Vad åt man då?
Ingen orkade ägna sig åt att blogga (om tekniken hade funnits) och ingen drog på stan och klottrade ner pendeltågen. Visst, folk slogs, i ett gammalt klipp från Norrköpings Tidningar från 1809, tror jag, redovisades hur bonddrängarna från Småland och Östergötland slogs med knivar på marknaden i Valdemarsvik och flera dog.
Samhällena förr var mycket mindre och det fanns en annan social kontroll samtidigt som det fanns sysselsättning åt alla.
Idag är den sociala kontrollen mindre och många får inte jobb men överlever ändå på en nivå skyhögt över den nivå de allra flesta levde på för hundrafemtio år sedan.
Är det en fara att vi har två lag i samhället, A- och B-lag?  

9 kommentarer:

  1. Tänk om alla var bönder, vad bra det skulle vara! Kunna hålla sig på egen kant och vara helt försörjd av sin egen gård! Det du bullen...
    //Baggan

    SvaraRadera
  2. Men vilken standard skulle du få? Mat för dagen men tv, dator och specialcykel?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Äsch då, lite svinn får man räkna med! Vad har du för konstig tidsinställning förresten? Klockslaget på kommentarerna är fel!

      Radera
  3. Som bonde är nog motion det minsta bekymret och vad behöver du mer än mat och värme samt ett tak över huvudet. Goda vänner så klart.

    SvaraRadera
  4. Men swom ett seriöst svar på din tanke om att det var bättre förr så rekomenderar jag att ni läser dessa böcker av Per Anders Fågelström (Stockholm 1860 - 1968)

    Mina drömmars stad 1960
    Barn av sin stad 1962
    Minns du den stad 1964
    I en förvandlad stad 1966
    Stad i världen 1968

    Jag säger det är inget att längta till

    SvaraRadera
  5. Näe jag säger inte att det var bättre för Frippe. Men tänk om vi kunde kombinera det gamla bondesamhällets plats för alla med dagens standard...

    Fogelströms böcker slukade jag för trettio år sen, bra rekommendation.

    SvaraRadera
  6. Samhället är på väg åt fel håll. Mer åt de som redan har och mindre kvar till de som inget har. Fokuseringen på egot tar död på ord som solidaritet och gemenskap!

    SvaraRadera
  7. Hej, en del tänkvärda tankar du tar upp. Men dagens samhälle har ju ett ideal att alla ska vara lönearbetare, vilket kan bli lite svårt eftersom vi också måste ha några som äger företag. Sen får vi inte glömma globaliseringen heller. Enkla jobb här hemma blir utkonkurrerade, på gott o ont, med de lönenivåer vi har i Sverige. Vi får inte glömma att vi har en del grupper som behöver dessa jobb i Sverige också.
    Just globaliseringen en komplicerande faktor för politikerna också. De har lite svårt att tackla den, eftersom de inte kan kontrollera den.
    Kul att se att du försöker utveckla dig med den nya tekniken också. Nu har ju hittaat till din blogg också.
    mvh
    Staffan

    SvaraRadera
  8. Antingen åker vi med i den stora båten och konkurrerar med hela världen eller också skaffar vi en roddbåt som kanske blir rättvis om alla hjälps åt och ro men det blir faktiskt ganska slitigt.

    SvaraRadera